Produkty ekologiczne

Zdrowe znaczy ekologiczne

W czasach wzmożonej konsumpcji, gdy na półkach sklepowych mamy coraz więcej produktów, wiele z nich jest niestety niskiej jakości. Ludzie są coraz bardziej świadomi tego, jak ważna dla naszego zdrowia jest żywność naturalna, nieprzetworzona. Coraz częściej też sięgają po produkty ekologiczne.

Zdrowe, czyli lokalne

Coraz więcej osób jest świadomych, że produkty sprowadzane zza granicy muszą być w odpowiedni sposób konserwowane. Nawet produkty uważane za zdrowe, jak warzywa czy owoce, przyjeżdżając zza oceanu mają na skórce sporą ilość pestycydów i substancji konserwujących. Często takie konserwanty są niemożliwe do usunięcia przy pomocy ciepłej wody. Może warto więc kupować warzywa i owoce od lokalnych dostawców? W Polsce mamy coraz więcej gospodarstw rolnych, sprzedających produkty ekologiczne. Nie dość, że są one świeże, nie muszą pokonywać tak długiej drogi do naszego kraju, mamy też gwarancję, że w ich produkcji nie użyto szkodliwych nawozów ani substancji konserwujących.

Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

Unia Europejska dla wszystkich krajów należących do wspólnoty wyznaczyła specjalne normy, które muszą spełniać produkty ekologiczne. Jeśli normy te są wypełnione, produkt otrzymuje specjalny certyfikat. Produkty takie rozpoznajemy po logo – jest to liść na zielonym tle, którego kształt tworzą białe gwiazdki.  Znak ten obowiązuje od 2010 roku.

Dlaczego warto wybierać zdrowe produkty?

O tym, jak ważne jest zdrowie dla każdego człowieka, nie trzeba nikogo przekonywać. Coraz więcej naukowców, lekarzy, dietetyków zwraca uwagę na to, iż wiele chorób zaczyna się w jelitach. To zła praca naszego układu trawiennego sprawia, że tracimy odporność. Warto więc zadbać o to, aby zdrowa żywność znalazła się w naszym codziennym menu.

Zalety produktów ekologicznych:

  • są objęte certyfikatem, mamy pewność, że zostały wyprodukowane bez użycia sztucznych nawozów;
  • wiemy, że nie są opryskiwane szkodliwymi substancjami chemicznymi;
  • warzywa i owoce ekologiczne zazwyczaj są dużo smaczniejsze od tych z hipermarketu;
  • wspierając rolnictwo ekologiczne, wspieramy naszą planetę. Do gleby przenika mniej szkodliwych substancji i nawozów;
  • zapewniamy sobie dużą dawkę niezbędnych witamin i składników mineralnych.

Produkty ekologiczne są coraz łatwiej dostępne w naszym kraju. Powstają lokalne sklepy, także internetowe, w których można zamówić żywność bezpośrednio od dostawców. Także w hipermarketach możemy znaleźć coraz większy asortyment eko. Ceny tych produktów też nie są już tak wysokie, jak jeszcze kilka lat temu.

Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com